Vintertid er sæson for salater med kål. Her et bud fra mig på en grønkålssalat, der blandt andet indeholder revet knoldselleri og æble. I mange af mine vintersalater kommer jeg æbler i. De bidrager med sådan en skøn sprødhed, syre og sødme. Elstar og Cox Orange er nogle af mine favoritæbler.
Jeg hælder kogende vand over min grønkål fordi jeg kan bedst lide den sådan i min salat. Andre kan bedre lide grønkålen helt rå. Lav grønkålen som du synes er lækrest.
De ristede mandler kan snildt skiftes ud med andre nødder eller fetaost.
Halver mandlerne og rist dem ved svag varme på en pande. Når mandlerne er næsten færdige, tilsættes en ganske lille smule olie og et godt drys salt. Olien virker som en slags klister så saltet hænger ved. Mandlerne tages af panden og køler af.
Grønkålen vaskes og ribbes fri af de tykke stilke. Jeg kommer grønkålen i en sigte, overhælder den med kogende vand, og hurtigt derefter med rigeligt koldt vand. Hvis du ønsker din grønkål rå, så spring dette over.
Giv grønkålen en tur i salatslyngen.
Snit grønkålen og kom den i en skål. Riv knoldselleri groft på en rivejern ned i skålen. Skær æble i tern og kom dem i skålen. Hæld en generøs mængde vinaigrette i skålen, og vend det hele rundt. Kom salaten på et fad og top med syltede rødløg og ristede mandler.
Denne salat har ingen mængdeangivelse. Nøjagtighed er ikke så vigtigt her. Lav salaten som du synes den skal laves.