Mørke tallerken med bønneretten, og til højre et fad med bønneretten.

Ovnbagte bønner og svinekød

Da jeg var lille, sad jeg møjsommeligt og pillede bønnerne ud af min chili con carne. Med årene er jeg heldigvis kommet til at holde meget af både bønner og linser.

Jeg har ladet mig inspirere af den franske klassiker cassoulet til denne opskrift.

Du kan selvfølgelig sagtens iblødsætte og koge bønnerne selv. Men det er nu nemt og bekvemt blot at åbne 2 dåser.

Er du virkelig glad for kød og synes opskriften er lidt kødfattig, så kom mere kød i.

Sådan gør du

Pil løg og hvidløg. Snit løget i tern. Hak hvidløg fint.

Skræl gulerødder og pastinakker. Skær dem i tern på størrelse med en terning.

Pil rosmarinnålene af kvisten og hak dem.

Kom en sjat olie, løg, hvidløg, gulerødder og pastinakker i en gryde. Sauter det hele ved middelvarme til løgene bliver klare.

Tilsæt tomatpassata, rosmarin, laurbærblade, hønsebouillonterninger og varm tomatpassataen op til kogepunktet.

Sluk for blusset.

Dræn begge dåser bønner for væske. Skyl bønnerne med lidt koldt vand, og dræn skyllevandet bort. Kom bønnerne i gryden.

Smag grydens indhold til med sukker, salt og peber.

Hæld 4 dl vand i gryden og rør rundt. Grunden til jeg kommer vandet i efter jeg har smagt til med sukker, salt og peber, er at det meste af vandet fordamper i ovnen.

Skær nakkekoteletterne i grove tern. Brun kødet på en pande med olie. Krydr med salt og peber.

Skær pølserne i mindre stykker. En kålpølse som jeg bruger, skærer jeg i 5 stykker.

Fordel nakkekoteletter og pølser i et ovnfast fad. Hæld bønnegryden over kødet. Drys hele fadet med et godt lag rasp, og fordel smørklatter generøst over hele rasplaget.

Stil fadet i ovnen ved 190 grader varmluft og bag i omkring 60 minutter.

Ingredienser
Til 6 personer
  • 1 stort løg
  • 1 fed hvidløg
  • 3 gulerødder
  • 3 pastinakker
  • Olie
  • 680 g tomatpassata – (en flaske indeholder 680 gram)
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • 2 laurbærblade
  • 2 hønsebouillonterninger
  • 1 dåse butterbeans
  • 1 dåse cannalinni-bønner
  • Sukker
  • Salt og peber
  • 4 dl vand
  • 2 tykke nakkekoteletter fra en gris
  • 3 grove pølser – jeg bruger kålpølser
  • Rasp
  • Smør