
Tonkabønne er en lille sort sag, som er super aromatisk. Den passer forrygende i en panna cotta, hvis du vil prøve noget andet end vaniljestangen.
Jeg har ikke set tonkabønner i et dansk supermarked endnu, men de kan købes på nettet. Jeg har købt mine tonkabønner i Citti i Flensborg.
Her har jeg valgt at servere panne cottaen med kirsebærsauce og mandelkrokant for gøre den lidt julet.
Sæt husblas i blød i koldt vand.
Riv tonkabønnen fint på et rivejern ned i en lille gryde. Tilsæt appelsinskal, sukker og fløde. Kog det hele op under omrøring, så det ikke brænder på. Træk gryden af varmen.
Knug vandet fra den udblødte husblas, og lad husblassen smelte i den varme fløde under omrøring.
Hæld den varme flødeblanding gennem en sigte og ned i en kande, så appelsinskal og eventuelle små stykker tonkabønne bliver sigtet fra.
Hæld flødeblandingen i 6 glas, dæk med husholdningsfilm og kom på køl.
Panna cottaerne er klar til servering, når de er kolde og husblassen er stivnet. Det tager nogle timer.
Hvis du ligesom jeg vil servere panna cottaerne med kirsebærsauce, så er der flere muligheder. Den allernemmeste er jo sauce fra en karton. Men du kan også lave en rigtig lækker kirsebærsauce af ren kirsebærsaft, sukker og lidt Maizena. Varm saften op med ønsket mængde sukker under omrøring. Når saften koger og sukkeret er opløst, tilsættes lidt Maizena udrørt i vand for at tykne saucen. Kog et minuts tid og lad saucen køle af.
Du kan også bruge sødet kirsebærsaft på samme måde. Så skal du blot ikke bruge sukker.
Tænd ovnen på 175 grader.
Kom mandlerne i lidt kogende vand i et par minutter. Hæld vandet fra og skyl med koldt vand. Smut mandlerne.
Bag mandlerne i ovnen i omkring 7 minutter, så de er ganske letristede.
Smelt sukkeret på en pande til en gylden karamel. Tilsæt mandlerne og vend dem godt rundt i karamellen. Hæld det hele på et stykke bagepapir og lad det køle af.
Når mandelkrokanten skal bruges, hakkes det med en kniv. Lad endelig være med at bruge din allerfineste og dyreste kniv. Mandelkrokanten er hård, så brug gerne en kniv som kan klare det hårde arbejde og som du ikke er alt for øm over.