I ny og næ er vi så heldige herhjemme, at min mor og far forærer os en halv frilandsgris til fryseren. Det er dejligt at spise en gris, vi ved har haft en liv med krølle på halen og som har fået lov til at rode i jorden med trynen.
Når vi får sådan en griseforæring, så er det vores egen opgave at lave vores udskæringsønsker til svineavlerens slagter. Her er en ting sikkert: Vi skal altid have skåret et slag til rullepølse.
Min bror og hans familie får som regel en halv gris på samme tid som os. Så plejer vi at bytte lidt kød med ham, så vi får 2 slag. Så kan vi lave 2 hjemmelavede rullepølser. For sådan en hjemmegjort rullepølse, det er altså en lækker sag.
Vores rullepølser er ikke lyserøde som mange af dem man kan købe. Det kræver nitritsalt (eller rødbedesaft som jeg har set nogle økologiske mærker bruge).
Hvis du ikke lige står til at skulle have en levering på en halv gris, så bestil et slag hos din slagter.
En hjemmelavet rullepølse vil være glimrende at have til juledagene på et stykke godt rugbrød, franskbrød eller rundstykket til morgenmaden.
Kog vand, salt og sukker op. Rør rundt så salt og sukker bliver opløst. Køl saltlagen af til stuetemperatur eller derunder. Når lagen er kølet af kommes slaget deri. Sæt saltlagen med svineslaget i køleskabet og lad det stå 2 døgn.
Når slaget er færdigsaltet, tages det op af saltlagen. Saltlagen kan nu kasseres.
Slaget lægges på køkkenbordet eller et stort spækbræt. Det skal være helt udrullet, og ligge med den side hvor sværen engang sad fast ned mod underlaget.
Det finthakkede løg smøres ud over hele svineslaget. Dernæst drysses peberet ud over.
Nu skal slaget rulles og snøres. Rul slaget sammen. Lad være med at klemme det for meget sammen, så trykker du løg og peber ud af enderne. Når slaget er rullet, skal det snøres med kødsnor. Brug dine fineste spejderknob eller snør sammen efter bedste evne. Det vigtigste er egentlig bare, at slaget holder sin rouladeform under kogning og pres. Igen skal du huske når du snører, ikke at stramme for hårdt til, så løg og peber bliver klemt ud.
Nu skal rullepølsen koges. Kom den i en gryde, dæk med vand og bring i kog. Rullepølsen skal koge ved svag varme i 2 timer.
I starten af kogningen kommer der skum som skal fjernes. Når du er færdig med at afskumme, tilsættes kogevandet laurbærblade og lidt peberkorn. Grunden til jeg først kommer peber og laurbærblade i nu er fordi så slipper jeg for at komme til at tage det op når jeg afskummer.
Når rullepølsen har kogt i 2 timer, trækkes gryden af varmen og rullepølsen trækker i 1 time i den varme kogelage.
Tag rullepølsen op af kogelagen og kom den i en god stor frysepose. Fryseposen sørger for at holde på safterne, så de ikke ender i hele rullepølsepresseren og køleskabet. Læg rullepølsen i en rullepølsepresser og stram skruerne. Det er langt det letteste at bruge en rullepølsepresser, men man kan helt sikkert også finde på en fin hjemmelavet anordning: 2 spækbrætter og et par skruetvinger, eller en rugbrødsform og et brædt der passer ned i hullet med noget tungt ovenpå, kunne være nogle ideer.
Sæt rullepølse og rullepølsepresser i køleskabet et døgn.
Efter et døgn i pres og på køl er rullepølsen klar til servering.
Rullepølsen egner sig fint til frysning. Så skær den i passende stykker og frys det ned du ikke kan spise eller forære væk.