Brødkurv med 3 birkesboller. Til venstre for et smørebræt med en halv bolle smurt med smør.

Birkesboller

en weekendfavorit til morgenbordet

Hjemme hos os er det ikke rigtig weekend, hvis der ikke er birkesboller til morgenbordet. I hvert fald ikke for Nikolaj. Han er vild med birkesboller. Så disse boller bager jeg ofte. Når vi køber birkesfrø, køber vi som regel 1 kilo ad gangen. Det er en noget billigere kilopris, end at købe de små breve med 20 gram.

Sådan gør du

Rør gær og vand sammen i en røreskål.

Tilsæt salt, sukker, fuldkornshvedemel, hvedemel og bageenzymer.

Sæt røreskålen i røremaskinen, og ælt dejen med dejkrog ved medium hastighed. Ælt til dejen slipper skålens kanter. For mig tager det omkring 17 minutter.

Kom låg eller husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Det tager omkring 2 timer.

Drys dit bord med durummel.

Hæld dejen ud på det meldryssede bord.

Drys dejen med birkesfrø.

Hak bollerne ud i ca. 27 stykker, som sættes på 3 bageplader med bagepapir. Jeg har sådan en smart dejskærer, som er en firkantet tynd stålplade med et håndtag. Har du ikke lige det, så brug en stor kniv.

Lad bollerne efterhæve i omkring 30 minutter.

Nu skal bollerne bages:

I min ovn er der plads til at der kan komme vand i bunden, så bollerne kan få damp. Jeg kommer vand i den lille fordybning og tænder ovnen på 250 grader.

Måske har du en ovn der er mere fancy og har indbygget damp. Så ved du sikkert bedre end mig hvordan den skal bruges.

Hvis din ovn ikke er skabt til damp, på en ene eller anden måde, kan du stille en metalform med vand ind i ovnen for at skabe damp. På den måde bliver du nok nødt til at bage bollerne ad 2 omgange. Det kommer til at knibe med pladsen, hvis der skal være plads til 3 plader og en metalform med vand.

Når ovnen er varmet op til 250 grader, sætter jeg bollerne i ovnen. Så snart bollerne er kommet i ovnen, skruer jeg ovnen ned på 225 grader.

Jeg bager bollerne i 18-20 minutter. Bagetiden er forskellig alt efter om du bager 1,2 eller 3 plader boller. Men 18-20 minutter plejer at passe for mig med 3 plader. Færre plader plejer at betyde kortere bagetid.

Alle ovne er forskellige. I min ovn bytter jeg rundt på den nederste og øverste plade med boller halvvejs i bagningen. Dette gør jeg for at bollerne bliver bagt ens i bund og top.

Når bollerne er færdige, tages de ud af ovnen og lægges til afkøling på en bagerist.

De boller du ikke spiser kort tid efter bagningen anbefaler jeg at fryse.

Ingredienser
Til 27 boller
  • 1 l koldt vand
  • 25 g gær
  • 30 g salt
  • 25 g sukker
  • 250 g fuldkornshvedemel
  • 1050 g hvedemel
  • 30 g bageenzymer (de kan sagtens undværes, men de gør bollerne mere luftige og sprøde i skorpen)
  • Durummel til at drysse på bordet
  • 100 g blå eller hvide birkesfrø

Andet bagværk

I den øverste halvdel af billedet ligger en bunke nybagte boller. I centrum af billedet er en halv smurt bolle med smør. I nederste venstre del af billedet ligger det en smørekniv med smør på bladet.
Speltboller
Hot cross buns
Småkager med tonkabønner
Småkager med citron og birkes