I den øverste halvdel af billedet ligger en bunke nybagte boller. I centrum af billedet er en halv smurt bolle med smør. I nederste venstre del af billedet ligger det en smørekniv med smør på bladet.

Speltboller

Disse speltboller har vi næsten altid i fryseren hjemme hos os. De er dejlige at have til weekendens morgenbord, eller på en helt almindelig eftermiddag med en skive ost.

Kernerne på toppen varierer alt efter hvad der er mest af i køkkenskabet. Det samme kan du vælge at gøre. De kan også bages helt uden kerner. Så skal du bare give dejen et let drys durummel i stedet, for at den ikke klistrer for meget, når bollerne hakkes ud.

Sådan gør du

Kom vand i en røreskål. Rør gæren ud i vandet.

Tilsæt salt, sukker, fuldkornsspeltmel, hvedemel og bageenzymer.

Rør dejen på røremaskine med dejkrog ved middel hastighed. Ælt til dejen slipper skålens kanter. For mig tager det omkring 9 minutter.

Dæk skålen med et låg eller husholdningsfilm, og lad dejen hæve i 2-2,5 time.

Drys køkkenbordet med durummel, og hæld dejen ud på bordet.

Drys dejen med græskarkerner, derefter solsikkekerner og til sidst med sesamfrø.

Hak bollerne ud i omkring 30 stykker, som sættes på 3 bageplader med bagepapir.

Jeg har en smart dejskærer, som er en firkantet tynd stålplade med håndtag. Har du ikke lige det, så brug en stor kniv.

Lad bollerne efterhæve i cirka 45 minutter.

Nu skal bollerne bages

I min ovn er der plads til at der kan komme vand i bunden, så bollerne kan få damp. Jeg kommer vand i den lille fordybning og tænder ovnen på 250 grader.

Måske har du en ovn der er mere fancy og har indbygget damp. Så ved du sikkert bedre end mig hvordan den skal bruges.

Hvis din ovn ikke er skabt til damp, på en ene eller anden måde, kan du stille en metalform med vand ind i ovnen for at skabe damp. På den måde bliver du nok nødt til at bage bollerne ad 2 omgange. Det kommer til at knibe med pladsen, hvis der skal være plads til 3 plader og en metalform med vand.

Når ovnen er varmet op til 250 grader, sætter jeg bollerne i ovnen. Så snart bollerne er kommet i ovnen, skruer jeg ovnen ned på 225 grader.

Jeg bager bollerne i 18-20 minutter. Bagetiden er forskellig alt efter om du bager 1,2 eller 3 plader boller. Men 18-20 minutter plejer at passe for mig med 3 plader. Færre plader plejer at betyde kortere bagetid.

Alle ovne er forskellige. I min ovn bytter jeg rundt på den nederste og øverste plade med boller halvvejs i bagningen. Dette gør jeg for at bollerne bliver bagt ens i bund og top.

Når bollerne er færdige, tages de ud af ovnen og lægges til afkøling på en bagerist.

De boller du ikke spiser kort tid efter bagningen anbefaler jeg at fryse.

Ingredienser
Til 30 stk.
  • 1 l koldt vand
  • 25 g gær
  • 30 g salt
  • 25 g sukker
  • 400 g fuldkornsspeltmel
  • 900 g hvedemel
  • 30 g bageenzym *
  • Grovmalet durummel til at drysse bordet med.
  • 100 g græskarkerner
  • 75 g solsikkekerner
  • 40 g sesamfrø
  • * de kan undlades, men de gør bollerne luftigere og mere sprøde i skorpen

Andet dejligt bagværk

Krydderede græskarmuffins med en sprød Topping. 4 muffins er placeret på en dug. Et orange græskar kan anes i baggrunden. I forgrunden er en lille skål med orange græskarmos.
Græskarmuffins
Boller der er formet som små græskar. I hver boller er der sat en pecannød som skal ligne stilken på et græskar
Græskarboller
Brødkurv med 3 birkesboller. Til venstre for et smørebræt med en halv bolle smurt med smør.
Birkesboller
Hot cross buns