Lasanetten er placeret på et bord med en hvid dug. I nederste højre hjørne ses en blå tallerken med en serviette og bestik. Der er pyntet med basilikum på lasanetten.

Moster Jyt lasagnette

Denne hjemmelavede lasagnette er blevet til via stærke barndomsminder.

Da jeg var barn, var jeg ofte på besøg hos mine kusiner, min onkel og min moster Jytte (vi kalder hende bare Moster Jyt). Som jeg husker det fik vi ofte lasagne til aftensmad inden, vi på sommerdage løb ud på vejen og spillede rundbold med de andre børn.

Den lasagne begyndte for nogle år siden virkelig at rumstere i min hjerne. For Mosters lasagne var slet ikke, som den lasagne jeg laver. Men den var så lækker, og nu havde jeg virkelig lyst til at lave en Moster Jyt lasagne. ”Nemt jeg ringer da bare til Moster og får opskriften”. Men ak, lige som tiderne skifter, ligeså gør mosters lasagnelavning. Moster havde glemt min barndoms lasagneopskrift. Men efter nogle dages tænketid, kom Moster frem til nogle af de ingredienser hun brugte. Med den info gik jeg i kast med at kreere en lasagne, der smagte som Mosters og af dejlige barndomsminder. Det lykkedes.

En af de ting som Moster havde i sin lasagne, var lasagneplader som hun havde forkogt. Efter en del gange at have bakset med forkogning af lasagneplader, fandt jeg ud af at en Moster Jyt lasagnette, faktisk smager lige så godt som en Moster Jyt lasagne. Så lasagnepladerne er skiftet ud med Farfalle pasta. Det er noget nemmere.

Jeg har en enkelt gang testet opskriften med vegansk køderstatning i stedet for oksekød. Jeg var ikke så pjattet med resultatet, men jeg tror det er en smagssag.

Sådan gør du

Pil løgene og snit dem i små tern.

Riv gulerod og knoldselleri fint.

Kom olie i en stor gryde og brun kødet.

Skru lidt ned for varmen. Tilsæt løgene og sauter dem til de bliver klare.

Tilsæt revet gulerod, revet selleri knoldselleri, peber og oksebouillonterninger sammen med vandet.

Kog vandet helt væk. Ved at tilsætte vandet og koge det væk igen, bliver grøntsagerne helt møre og bløde uden at brænde på i gryden.

Sæt en gryde med vand til pastaen til kogning. Husk at salte vandet.

Pisk hvedemel og sødmælk til en jævning.

Når vandet koger, koges pastaen i 6 minutter. Dræn vandet fra pastaen efter endt kogetid.

Tilsæt tomatpassata, ketchup og mælkejævningen til gryden med det kød og grøntsager. Rør det hele grundigt sammen. Kog det hele sammen under omrøring. Når kødsovsen koger, skal den koge godt igennem i et par minutter. Smag kødsovsen til med salt og peber.

Tilsæt den semikogte pasta til kødsovsen og rør det hele sammen.

Hæld kødsovs med pasta i et ovnfast fad på omkring 35x25 centimeter.

Riv emmentaleren og drys den over lasagnetten. Bræk begge mozzarellakuglerne i små stykker, og fordel dem over lasagnetten. Drys eventuelt osten med en lille smule salt.

Stil lasagnetten midt i ovnen ved 190 grader varmluft i omkring 30 minutter.

Lasagnetten er færdig, når osten på toppen er gyldenbrun og lækker.

Ingredienser
Til 6 personer
  • 2 mellemstore løg
  • 100 g skrællet gulerod
  • 100 g skrællet knoldselleri
  • Olie til stegning
  • 400 g hakket oksekød
  • 4 dl vand
  • 3 oksebouillonterninger (30 gram)
  • 80 g hvedemel
  • 6 dl sødmælk
  • 500 g tomatpassata
  • 200 g tomatketchup
  • 400 g farfalle pasta (sommerfuglepasta)
  • 75 g emmentaler
  • 2 kugler frisk mozzarella
  • Salt og peber

Inspiration til aftensmaden

Kalvefrikassé
Gratinerede majspandekager med svinekød og kål
Karrysuppe med kylling. Supper er serveret med ris, sauterede porrering og rødbederfrugt
Karrysuppe med kylling
Ris og osse bucco serveret med et grønt drys af gremolata.
Occe bucco